Otomobilin ortaya çıkışından günümüze kadar geçen süre içinde, on yedi milyondan fazla insan kazalarda can vermiş, milyonlarcası da bu kazalar sonucu sakat kalmıştır. Otomobil kazalarıyla ilgili haberler, yazılı ve ´´görüntülü´´ basının kanıksamış bir üslupla verdiği günlük haberlerden biri haline gelmiştir. Bu kazaların sorumlusu olarak, hala hatalı otomobil kullanımı (Trafik Canavarı´´) gösterilir, ki bu deli bir ölçüde doğrudur.
Otomobil kazalarının sorumluluğunun tümüyle bireyere yüklemesi Peter Freud ile George Martin´ e göre, konuyu tek boyutuyla ele almak demektir. Hız göstergeleriyle ortalama bir yarış arabasını andıran günümüz otomobillerinin sıkışık bir trafikte bir beygir hızıyla seyretmek durumunda kalmaları, ´´otomobil merkezleri bir ulaşım sistemi´´ nin tek ´´gülünç´´ çelişkisi değildir. Trafik tıkanıklarını gidermek için inşa edilen ek yolların, tıkanıkların daha da geniş bir alana yayılmasına neden olması, sürücülerinin trafiğe takılma korkusu nedeniyle birçok arabanın günün büyük bir bölümünde otoparklarda konaklaması gibi örnekler, otomobilin bir ulaşım aracı olarak kendisinden beklenenleri gereği gibi yerine getiremediği hatta hiç yerine getiremeyeceğini gösteren bir iki örnektir sadece.
Otomobile ağımlı bir ulaşım sisteminin kendi içinde yaşadığı bu çelişkilerin, kısıdöngülerin ve neden olduğu trajik kazaların yanı sıra, ekolojik dengeyi bozması, gürültü kirliliğine neden olması, erkek egemen söylemi çoğaltılması ve insan sğlığına yaptığı olumsuz etkiler, göz ardı edilemiyecek denli büyük boyutludur. İnsanı, caddelerde beş duyunun beşine de kullanmaya zorlayarak açık havada hayal kurma zevkinden mahrum bırakması; sokak hayatını, komşuluk ilişkilerini, keyifiliği, kısacası insani bir kent hayatını yok etmesi ´´otomobil merkezli ulaşımın´´ en önemli açmazlarıdır.
Otomobil Ekolojisi´ nde, alternatif ulaşım tarzlarının (trenler, otoraylar, bisiklet vb.) nasıl inşa edileceği, yeni bir kent yapılaşmasının nasıl olması gerektiği, halihazırdaki örneklerden yararlanıp geleceğe yönelik projeler üretilerek irdeleniyor. Hayatımızın hemen her alanına tecavüz eden otomobili, birçok insanın sorgusuz sualsiz kabul ettiği sistemsel doğasını acımasızca sorgulayan, merkezinde otomobilin yer aldığı bir ulaşım sisteminin dayattığı ideolojiyi çelişkileriyle gözler önüne seren bu kitapta daha insani ulaşım tarzlarına imkan tanıyacak modeller de öneriliyor.
´´Maruz kalınan´´ bir kamusallık yerine ´´seçerek, razı olan´´ bir kamusallıktan yana olanlar için vazgeçilmez bir kaynak...

Devamı
Format :Kitap
Barkod :9789755391182
Yayın Tarihi :1996-02-01
Yayın Dili :Türkçe
Orjinal Adı :Otomobilin Ekolojisi
Baskı Sayısı :1.Baskı
Sayfa Sayısı :253
Kapak :Karton
Kağıt :2.Hamur
Boyut :196 X 135
Basım Yeri :İstanbul
Emeği Geçenler :
Yazar   : George Martin
Çevirmen   : Gürol Koca
Yazarın Diğer Eserleri
İlgili Eserler